Снимка: Реклама на "Леки" |
Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света", № 8
Македонски научни работници след дълга и упорита работа са създали колбас по традиционна местна рецепта, но без химически добавки и консерванти. Той е произведен за първи път в Република Македония, но и в района на Балканите и в света. Колбасът, който вече официално ще се нарича „Македонски традиционен колбас”, запазва цвета, вкуса и трайността си, но е „чист” от примеси и добавки.
Това е иновация на група научни работници, провели изследвания в лабораториите на една от фабриките за месо в Македония, докато аналитичният дял по новия екологичен напълно колбас е реализиран в лабораториите на Факултета за земеделие и храни в Скопския университет „Свети Свети Кирил и Методий”. Според магистър Моника Стоянова, която е част от изследователския екип от научни работници, цялата идея за македонска наденица без консерванти и химия се базира на голямото количество естествени био-продукти, с които планините на Македония са пълни.
Ученият споменава, че използването на подобни местни естествени микроорганизми в „Македонския традиционен колбас” подобрява неговите хранителни качества и ускорява метаболизма на консуматорите. Така популярната и в България „македонска наденица” може скоро да се появи и на българския пазар, вероятно с нови цени, но със същия вкус, цвят и трайност.
Костадин Филипов
0 коментара:
Публикуване на коментар