Menu

21/06/2024

Поредните фалшификации свързани с Погановския манастир „Св. Йоан Богослов“


Сп. "Македонски преглед", 2006, кн. 1. Тодорова, Здр. Поредните фалшификации свързани с Погановския манастир „Св. Йоан Богослов"...73 - 86

"Погановският манастир е безспорно най-известният български духовен център в Западните покрайнини. Най-вероятно това е една от причините повече от едно столетие отделни сръбски историци, духовници и журналисти да правят опити да докажат „сръбско присъствие“ в манастира макар и с научно неиздържани аргументи. 

Един от тях е, че ктиторите на манастира били сърби от рода на деспот Константин Драгаш (Деянович). През 1936 г. по същия повод проф. Кръстю Миятев, смятан за един от най-добрите познавачи на Погановския манастир, в предговора на книгата си „Погановският манастир“ казва:

„Погановската света обител е провъзгласена за „чисто сръбска старина“, защото трябва още веднъж да се докаже пред външния свят и пред безкритичното общество в Югославия, а така също да се внуши на нашите братя там, че по онези земи е нямало българска духовна и материална култура, че там не е съществувало друго население, освен сръбско, което някога руската дипломация и цариградската българска Екзархия са си позволили да обявят за българско“..."

Целия материал четете по-долу:

Няма коментари:

Публикуване на коментар