Menu

31/07/2024

Румен Радев поиска „пълно реализиране на правата на българската общност“ в Косово


Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 7

Българският президент Румен Радев поиска от косовския си колега Вьоса Османи „пълно реализиране на правата на българската общност“ в разговор по време на Срещата на върха на Европейската политическа общност в Англия. 

Радев заяви, че ускоряването на процеса на интеграция на Косово в международните структури, европейската и евроатлантическата общност ще бъде положителен знак за целия регион, предава скопското електронно издание „Курир“. 

Това се случва след предизвикалото сериозно безпокойство в Скопие признаване на правата на българското малцинство в Албания на последното преброяване в страната и отслабването на претенциите за съществуване на „македонско малцинство“ в съседните на Република Северна Македония държави – Албания, Гърция и Косово, отбелязва електронното издание. 

„Президентът Радев благодари за подхода на Косово към общностите в съответствие с европейските демократични стандарти. Общото мнение беше, че гарантирането на правото на самоопределение е една от основите на демокрацията. Радев изрази надежда, че процесът на утвърждаване на статута и възможностите за пълноценна реализация на правата на българската общност в страната и нейното развитие ще продължи като реален фактор за укрепване на отношенията между двете страни“, се посочва в съобщение от кабинета на българския държавен глава.

Няма коментари:

Публикуване на коментар