Войводата Георги Кременлията (1840 - 1886)

17/07/2024


Авторът на материала - Атанас Кременлиев (1934 - 2021)

Сп. "Македонски преглед", 2005, кн. 1. 
Кременлиев, Ат. Войводата Георги Кременлията … 103  - 112

"Македонският войвода Георги Кременлията е малко известен на нашата общественост. С времето името му е позабравено и все по-рядко се споменава. Многостранната му харамийска и революционна народополезна дейност не е изследвана цялостно и задълбочено. Фрагменти за отделни събития и периоди от сложния му героичен и противоречив живот има в десетки исторически първоизточници, но те не са събрани, анализирани и обобщени. 

Настоящото изследване няма претенциите да запълни тази празнота. Роден е около 1840 г. в разложкото село Кремен под името Георги Костадинов Петрудински. Хайдушкото прозвище Кременлията получава от съвременниците си по името на родното му село Кремен, което в онези далечни времена е било честа практика. В някои източници е известен и с други имена. 

За съселяните си от Кремен е бил Славин Гьорги, по името на майка му Слава. В песните и преданията на македонските българи е възпят като Кременли Гьорге войвода. Турците и българомохамеданите от Разложко и Неврокопско го наричали капетан Гьорге. Многобройната някога фамилия Петрудински, от която произлиза войводата, отдавна не съществува в регистрите на с. Кремен. 

Приема се, че една част от нея е претопена сред другите родове, а другата е разпиляна по широкия свят след честите миграционни процеси във всички посоки на България и чужбина..."

Целия материал четете по-долу:

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024