Албанският фактор в Република Македония в края на ХХ и началото на ХХI век

12/07/2024

 Сп. "Македонски преглед", 2006, кн. 1. Славчо Цонев - Албанският фактор в Република Македония в края на ХХ и началото на ХХI век някои прояви, анализ и перспективи...23-42

"След като провъзгласи независимостта си през 1991 г., на предела на двата века постюгославската Република Македония преживява сериозна поляризация на обществото, политически сътресения и размествания на пластовете, непостоянно и често превратно действие на лидерския фактор в управлението. В диференцираща отправна точка за новопоявилите се македонски политически партии се превръща отношението към бъдещото развитие на бивша Югославия. 

Наред с македонските партии възникват и политически обединения на национална и етноконфесионална основа в средите на турци, роми, бошняци и други. Сред тях важно място заемат двете албански формирования - Партията за демократичен просперитет (ПДП) и Народната демократична партия (НДП), които заедно с останалите македонски партии се обявяват категорично срещу по-нататъшното оставане на Република Македония (РМ) в границите на някаква трета Югославия. 

Създадени по образеца на тогавашните етнически партии в областта Косово, те си поставят като водеща цел защитата на обществено-политическите интереси на албанското малцинство в цялото постюгославско пространство. В програмните документи на създадената през април 1990 г. в гр. Тетово ПДП се изтъква, че тя е гражданска, а не регионална или тясно национална албанска партия, която се бори за демокрация, за правова държава и за запазване териториалната цялост на РМ. 

Зад тези формални и по-скоро пропагандни постановки в политическата £ платформа фигурират много по-амбициозни цели като: признаването на албанците за държавнотворна нация в републиката, налагането на техния език като втори официален, връщането на националните им символи и знамена в обществения живот, създаването на условия за откриване на техни средни и висши учебни заведения в РМ и др..."

Целия материал четете по-долу:

 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024