Menu

16/08/2024

От Охрид до Видин: един достоен български кмет


Димитър Балев
(1863 – 1915)

Сп. "Македонски преглед", 2024, кн. 1. Цецка Цокова. От Охрид до Видин: един достоен български кмет.....................129 - 140

"През 1908 г. начело на местната власт във Видин застава човек, който е преминал през различни житейски изпитания, през низ от превратности и съдбоносни решения. Той е хулен и отричан от своите опоненти, но за гражданите на дунавския град остава като благороден и скромен, носител на идеалите на своето време. Част от неговите идеи намират реализация в модернизирането на Видин и допринасят за облагородяването на градската среда. От дистанцията на времето този видински градоначалник основателно може да се определи като успешен кмет. Кой е той? Защо тръгва от Охрид и как свързва живота си с Видин? 

Димитър Стефанов Балев е роден на 10 септември 1863 г. в Охрид. Първите седем години той израства в родната къща, изградена недалеч от църквата „Св. Климент“. Потеклото на неговите родители е от същия град, майка му Мария Анастасова Настова е от родолюбиво българско семейство. Баща ѝ е убит като участник в съзаклятие срещу Карагеоргевичите в Пожаревац[1]. 

Бащата на видинския общественик Стефан Балев е от познатия тогава български род Балеви в Охрид. Димитър е петото от шестте деца в семейството. От малък прави впечатление със своята любознателност и има разностранни интереси. Неслучайно един ден сам влиза в двора на училището при църквата „Св. Климент“. 

Петгодишното момче казва на учителя, че желае да учи и моли да го приемат. Учителят забелязва добротата и жаждата за знания у своя най-малък ученик, затова го води в къщата си, където му дава книги и картинки за разглеждане. Ученолюбивият Димитър Балев първоначално учи в Охрид..."

Целия материал четете по-късно...

Няма коментари:

Публикуване на коментар