100 г. от учредяването на Тракийския младежки съюз

18/09/2024

100 години от учредяването на Тракийския младежки съюз (ТМС). Патриотична младежка културно-просветна и благотворителна организация на българите от Тракия. Ръководи и направлява дейността на тракийските младежки дружества в страната. Първият му учредителен конгрес се провежда в Пловдив (17–19 август 1924). 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 8

Има за цел да сплотява тракийската младеж в България и да пропагандира сред нея каузата за освобождението на Тракия. Помага и съдейства на Върховния изпълнителен комитет на Тракийската организация в усилията му да подобри живота на бежанците и да създаде условия за завръщането им по родните места. За постигане на своите цели ТМС издава и разпространява печатни издания, устройва публични и организационни събрания и конференции с доклади, сказки и беседи по Тракийския въпрос. 

Съдейства за уреждане на библиотеки, театрални трупи, хорове, вечеринки, спортни състезания, излети и др. Необходимите финансови средства се набират от вноски на дружествата, издания, дарения и благотворителни фондове. Членове на отделните дружества могат да бъдат всички младежи – българи от Тракия, независимо от техните политически убеждения. Празникът на организацията е „Денят на Тракия“ – 13 март, превземането на Одринската крепост през Балканската война. През 1932 г. ТМС обединява 85 тракийски дружества с 8000 членове. Съюзът издава свой печатен орган – в. „Завèт“, чийто бр. 1 излиза на 20 ноември 1925 г. 

По решение на Осмия конгрес от 1932 г. вестникът се трансформира в списание „Завèт“. След забраната на политическите партии и национално-патриотичните организации през 1934 г. ТМС е разпуснат. Някои дружества продължават да работят на самостоятелни начала до 1944 г.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024