Menu

10/09/2024

Майският манифест като точка на пречупване на позициите на Тодор Александров


Сп. "Македонски преглед", 2024, кн. 2. Калоян Васев. Майският манифест като точка на пречупване: политическите позиции на Тодор Александров между 9 юни 1923 г. и 31 август 1924 г. ....87 - 118

"Известно е, че ролята на Тодор Александров (1881 – 1924) и Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО) е решаваща за психологическата и в по-малка степен, за логистичната подготовка на Деветоюнския преврат от 1923 г.[1] Темата за участието на Организацията в тези събития е пространно описана, макар че деликатността ѝ възпрепятства пълното реконструиране на автономисткото влияние. То е определящо както за динамиката между ВМРО и деветоюнските конспиратори от Военния съюз и Народния сговор, така и за динамиката на ВМРО с Коминтерна и за отношенията между различните среди в самото македонско движение. 

Тези три динамики стигат своята точка на пречупване с подписването на Майския манифест през май 1924 г. и така определят трагичната съдба на именития революционен водач Тодор Александров. Влиянието на Тодор Александров е функция на позициите му в самата ВМРО, откъдето се проектира по няколко линии. Първата е легалното македонско движение, което представлява хилядната македонска емиграция в България. 

Втората е влиянието на ВМРО сред българското офицерство. Третата е влиянието на ВМРО в политическия и полицейския апарат на Царството. На последно място е проектираното влияние към външни фактори като Италия и Коминтерна. Променливият баланс и взаимозависимостите между изброените среди до голяма степен обуславят несигурността в позициите на Тодор Александров и трагичната му гибел над с. Сугарево, Мелнишко, на 31 август 1924 г. 

Затова е важно да се обрисува именно този последен период от неговата дейност, обхващащ времето между 9 юни 1923 г. и 31 август 1924 г. – период, който в много отношения бележи зенита на политическата дейност на Тодор Александров и определя бъдещите задачи и предиз- викателства пред неговите наследници. Позицията на Тодор Александров във ВМРО към 9 юни е все още безспорна, макар и не безпроблемна. Превратът и последвалото Септемврийско въстание принуждават значителна част от въоръжените групи на ВМРО да напуснат Македония и да се дислоцират в България, което провокира деморализация в поробеното население във Вардарска Македония[2]..."

Целия материал четете по-късно...

Няма коментари:

Публикуване на коментар