Menu

12/09/2024

Реформените дейности на Великите сили в Македония 1903 – 1908 г., отразени в полския печат

Сп. "Македонски преглед", 2024, кн. 2. 
Ярослав Рубаха. От Мюрцщегската програма до Младотурската революция.
Реформените дейности на Великите сили в Македония
1903 – 1908 г., отразени в полския печат
(по публикации на вестник “Czas”) ....119 - 148

"Великата френска революция, която в края на XVIII век инициира дълбоки промени в Европа, въвежда в социалното пространство и дава ново измерение на понятия като свобода и равенство. Тяхното аксиологично измерение е значително задълбочено от философията на романтизма, която създава от тях желани елементи на съвременните социални отношения. 

Ефектът от това състояние на нещата е нарастващият, предимно в Западна Европа, интерес на обществата по онова време към тези проблеми и тяхното все по-негативно отношение към различните форми на дискриминация. Това се потвърждава, между другото, и от гласове, осъждащи турските действия срещу цивилното българско население по време и след провала на Априлското въстание, които се появяват много често във френската и особено в английската преса по това време. Негативно отношение към терора, прилаган от турците, се появява и в политическите среди. 

Въпреки че тези въпроси са третира- ни субективно от Великите сили, силният натиск от страна на общественото мнение довежда до появата на точка в Берлинския договор, в която Високата порта е задължена да извърши реформи в европейските владения, чиято цел е подобряване на условията на живот на местното християнско население..."

Целия материал четете по-късно...

Няма коментари:

Публикуване на коментар