Страхът да си българин в Северна Македония не секва

25/09/2024

Източник: Бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 9

След 2021 г. и през най-новия етап, в който антибългарското говорене набира неприлични обороти в Република Северна Македония (РСМ), за самите ни сънародници вече дори не е безопасно да комуникират с Изпълнителната агенцията за българите в чужбина (ИАБЧ). Това призна изпълнителният директор на ИАБЧ Райна Манджукова по време участието си в Комисията по политиките за българите в чужбина в Народното събрание, предаде News.bg. Коментарът ѝ бе по повод думите на вицепремиер от кабинета на Християн Мицкоски, който нарече българите „мизерници“ и отрече да имаме обща история, иначе призната от югозападната ни съседка в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. 

По думите ѝ на Агенцията се налага да комуникира с българите в РСМ нелегално. „Това, с което можем да бъдем полезни на българските сънародници в РСМ трябва да се случва безшумно и никой да не разбира за това“, изтъкна Манджукова. Тя добави, че българското законодателство има какво да промени, така че да се улесни процеса на приобщаване на българските сънародници от Северна Македония в България. Весела Щерева, парламентарен секретар на МВнР се надява изслушването да спомогне за решаването на проблемите на нашите сънародници в РСМ. 

По време на заседанието на парламентарната комисия македонски българи разказаха за отношението на правителството на Християн Мицкоски и като цяло на държавата РСМ спрямо живеещите там българи. 

Добре Митрев, председател на Сдружение „Балкански коридор – Рударци“ заяви, че проблемите в Северна Македония не са от днес и от вчера, а поне от 40–50 години назад. „Твърденията, че ако българите бъдат вписани в Конституцията на РСМ, проблемите ще се решат, не е вярно – те и тогава няма да се решат. В РСМ не могат да разберат, че в македонската държава живеят и българи. Вписването на българите в конституцията не е никакво решение на проблемите“, категоричен бе Митев. По думите му в РСМ не могат да се примирят, че България отиде много по-напред от това, което беше Северна Македония в пределите на Югославия. Македонците не могат да разберат, че проблемът не е в България, а е в тях самите, посочи Митев. 

Борче Костевски, председател на Сдружение „Българите в Струмишка петорка“ заяви, че в РСМ българинът не е защитен от нито една гледна точка. „Докато беше Никола Груевски (бивш министър-председател на Северна Македония) – бяхме антични македонци, сега дойде Християн Мицкоски – върза ни със сърбите“, добави още македонският българин. 

Зоран Мърсески от Сдружение „Българите юг – Прилеп“ заяви, че се чувства българин и му е обидно да бъде наричан „македонски българин”. Ако РСМ не иска да се интегрира в ЕС, защо не се опитаме да интегрираме българите, които живеят в РСМ, запита Мърсески. Той даде да се разбере, че не се страхува да бъде българин и се бори да съхрани българщината, за да може с гордост да си носи българското име.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024