Нови книги: Негованската тетрадка на Щерю Попатанасов

07/10/2024


Петър Сотиров. Негованската тетрадка на Щерю Попатанасов. Частица българска памет от Южна Македония. Анализ и пълно първо издание на текста с обяснения. Люблин. Издание на Университета Мария Кюри-Склодовска, 2023, 198 с. с факсимилета и др. илюстрации. ISBN 978 83-227-9759-4. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 9

Книгата съчетава изследване и публикацията на цялостен исторически извор – записките на Щерю Попатанасов (1883–1962), роден в село Негован, Лъгадинско, Югоизточна (Егейска) Македония, изселил се в България, в с. Старчево, Петричко през 1923 г. Той е общественик, учител, автор на кратка история на село Негован, на лични спомени, събирач на местни истории, на популярни революционни и битови песни. Изданието започва с кратко въведение, представящо биографията на Щерю Попатанасов и също така кратки бележки за историята на село Негован. Следващото съдържание на книгата е обособено в три части. 

В първата авторът – Петър Сотиров от Петрич, професор в университета в Люблин, Р Полша, анализира обстойно ръкописа на Щ. Попатанасов, извеждайки като основни акценти правописа, езиковата характеристика, етнографската информация и историческите данни. Изложението има аналитичен характер, с добре изведени акценти, например за отношението на българската общественост към правописните правила и реформа, за някои от особеностите на жилищата и жилищния бит в с. Негован и др. 

По същество в тази част на текста е представен самият Щ. Попатанасов с неговото отношение към обкръжаващата го действителност, съчетано с разкриване на отделни моменти от местния живот. Изключително важен е и приносът по отношение на езиковата картина. Вторият дял съдържа целия текст, оставен от Щ. Попатанасов. Като трети дял са обособени редица приложения – факсимилета от ръкописа, както и биографични документи, фотоси и др. Може да се каже, че авторът е извлякъл максимална информация от записите на Попатанасов, като я е систематизирал и поднесъл така, че дава възможност на съвременния читател да вникне в една отдалечена повече от един век епоха. Работата е безспорен принос към реконструкцията на изчезнали български поселища от Егейска Македония. 

Николай Поппетров

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024